čtvrtek 30. června 2011

Rýžový nákyp


Je to sranda, ale pokaždé když dělám nákyp, musím zabrouzdat na internet a ujistit se o postupu jak mám vlastně začít. Možná, že po sepsání tohoto receptu už si zapamatuju, že rýži stačí vařit v sáčcích a až pak dodělat v mléce, případně ve smetaně. Za posledního půl roku jsem nákyp vařila 3x. A to nejen kvůli tomu, že miluju sladké, ale nákyp je rychlý a hlavně taková nouzovka, když člověk zjistí, že doma nemá žádné podstatné ingredience (jako např. maso, zeleninu), z kterých by se dalo cokoliv kloudného uvařit. Celý recept (stejně jako postup) je banální a všichni ho znají, ale pro jistotu uvádím.

Ingredience:

2 sáčky rýže
250 ml smetany (případně stačí mléko)
kompotované ovoce (mandarinky, broskve…) nebo i čerstvé (např. třešně, jablka…)
4 vajíčka
1 vanilkový cukr
cukr moučka dle chuti
hrst rozinek
skořice
100 g másla


Rýži uvaříme dle návodu. Po uvaření slijeme vodu a rýži vysypeme ze sáčků zpět do hrnce. Přidáme mléko (případně smetanu) a za občasného míchání necháme vyvařit nebo stačí nechat 10 min dojít pod pokličkou. Rozklepneme vejce a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky přidáme k rýži a dobře zamícháme, nezapomeneme rýži dle chuti osladit. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme do rýže. Důležité je sníh do rýže vmíchat až nakonec, aby byl nákyp krásně nadýchaný. Do máslem vymazané zapékací mísy vrstvíme rýžovou směs a prokládáme ovocem, případně rozinkami. Vrchní vrstvu končíme rýžovou směsí, poklademe kousky másla, posypeme vanilkovým cukrem, skořicí a dáme zapéct tak na 185 – 200 stupňů (cca 30 minut).
.


Žádné komentáře:

Okomentovat