neděle 24. července 2011

Těstovinový salát s lososem, olivami a bazalkou



Těstoviny nevařím moc často a vlastně ani nevím proč. Vždyť jsou tak rychlé, snadné a existuje bezpočet variací. Možná je to právě tou možností volby ingrediencí, protože v tomto případě zrovna příliš fantazií neoplývám. Ale shodou okolností jsem minulý víkend dostala jako suvenýr z dovolené v Itálii vaječné těstoviny, bazalkové pesto a sušené olivy. Nebylo na co čekat. Výběr ingrediencí jistě nebyl náhodný, a tak jsem byla ušetřena vymýšlení jakýchkoliv složitostí. Ono zrovna u těstovin stejně platí, čím jednodušší, tím lepší. A tak tomu je, se domnívám, i u následujícího receptu.


Ingredience pro 2 osoby:

220 g lososa
špetka soli
olivový olej
těstoviny (druh dle libosti)
bazalkové pesto
sušené černé olivy
čerstvá bazalka


Těstoviny uvaříme v osolené vodě dle návodu (záleží na druhu těstovin). Připravíme si plátek lososa, který osolíme. Necháme rozehřát pánev s trochou olivového oleje (lze použít i máslo, ale má tendenci se připalovat) a lososa opečeme z každé strany tak dvě minutky. Záleží na výšce filetu, ale dle mého názoru je lépe méně než více, aby nebyl vysušený. Vysušení lze také případně předejít přiklopením pánve pokličkou a krátkým podušením. Těstoviny promícháme s pár lžičkami pesta (dle chuti) a přidáme olivy, případně ještě dozdobíme čerstvou bazalkou. Pro příště se chystám do přípravy pesta pustit sama. Vzhledem k tomu, kolik bazalky nám na balkóně roste, by byl dokonce hřích toho nevyužít. Možná pokročím do takového stádia, že někde najdu recept jak pesto zakonzervovat a prodloužit jeho cca týdenní trvanlivost. Ale o tom až příště. Po promíchání těstovin s pestem a olivami, přichází na řadu losos. Ten se téměř sám plátkuje na malé kousky. Plátky lososa poklademe na již ochucené těstoviny a můžeme podávat.



2 komentáře: