úterý 2. srpna 2011

Kakaové muffiny s borůvkami


Měly to být čokoládové muffiny, ale vlastně tak trochu bez čokolády. Proč? Protože jsem doma neměla čokoládu. A proč jsem ji doma neměla? Protože jsem neplánovala, že budu něco péct. A proč jsem nakonec pekla? To víte, to má člověk takhle před sebou úplně volné odpoledne a cestou domů přemýšlí, jestli se stavit v obchodě pro nějakou dobrotu, nebo snad mrknout po slevách na nějaký další hadřík či další hrozně potřebný pár bot (rozhodla jsem se totiž koupit si tenisky, a asi proto si naposledy při jejich hledání koupila pantofle, sandále a plátěnky :( nemusím snad říkat, že jsem ani jedny z těch bot nepotřebovala, protože mám zásobu několika nových párů z loňska). Ale co, rozhodla jsem se, že obchody nechám obchodama a stejně tak tenisky teniskama (kdoví jak by to zase dopadlo) a zamířila si to domů. Cestou jsem přemýšlela o dalších variantách jak využít volné odpoledne. Půjdu si lehnout. Jo, venku je stejně hnusně, prší, bolí mě hlava... Ale mám tam to prádlo, tak bych se mohla překonat a jednou ho vyžehlit rovnou po sundání ze sušáku...


Já vím, možná by někoho zajímalo, proč nejdu k jádru věci, a proč jsem teda nakonec dělala právě ty muffiny a ještě bez čokolády. Takže, když jsem přišla domů, zjistila jsem, že drahá polovička se mi (doufám bez úmyslu) o zábavu postarala. Nechal totiž přes noc a vlastně přes celý následující den pootevřený mrazák. Jakmile jsem uviděla pootevřená dvířka, moc jsem se nevzrušovala (jednou už se to stalo přece i mně). Ale po zjištění, že to nepůjde přejít jen jejich pouhým zavřením, protože námraza lezla doslova z mrazáku (nechci vidět to vyúčtování elektriky), jsem se teprve rozčílila. Kromě toho, že jsem následující hodinu odmrazovala lednici, vyhodila jsem i několik balíčků zeleniny, hranolek a masa. Pak přišly na řadu borůvky, a těch mi bylo jednoduše líto. Jejich další osud je sepsán níže v receptu :)

Inspiraci jsem hledala zde, a rozhodně se chystám pro příště tento recept znovu vyzkoušet a hlavně dodržet, tzn. že borůvky nahradím zpět čokoládou.

Ingredience:

220 g polohrubé mouky
100 g cukru krupice
125 g másla
170 ml mléka
2 vejce
3 lžíce kakaa
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička sody
borůvky
čokoládová sušenka (např. tatranka)



Do mouky zamícháme sodu, prášek do pečiva a kakao. Přidáme cukr, vejce, mléko a povolené máslo pokojové teploty (nebo můžeme i rozehřát). Vše vyšleháme v hustější hladké těsto. Nakonec zlehka vmícháme borůvky a pokrájenou čokoládovou sušenku. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů (možné i na víc), aby muffiny hezky vyběhly. Pečeme cca 10 min, po vyběhnutí troubu stáhneme na 175 stupňů a necháme dopéct, aby uvnitř nebyly syrové.


Původní recept počítal s čokoládou, kterou jsem nahradila borůvkami, proto nebyly muffiny příliš sladké. Pokud má někdo raději sladší (jako já) lze to vykompenzovat politím čokoládou nebo pouhým pocukrováním.


Pepoooo! Kde je Pepaaa? :)


2 komentáře:

  1. Aaaah borůvky ! A kakao ! A všechno tak krásně vyfoceno s fialovou ! Musím si to hned přidat do seznamu receptů, které musím zkusit ! :)

    OdpovědětVymazat
  2. :) díky za pochvalu! Jinak sdílím stejné nadšení pro borůvky, maliny, ostružiny jako ty :) Hodně úspěchů v kulinářských začátcích...

    OdpovědětVymazat