čtvrtek 23. června 2011

Nugátový dort



Na tom, že v jeden den má narozeniny více lidí není nic divného. Úsměvné je, když se tak stane v rodině a nejedná se o dvojčata. U nás to tak máme s mojí mamku a její švagrovou (mojí tetou). Obě mají narozeniny ve stejný den a loni na podzim jsme proto slavily rovnou dvoje kulatiny. Tím, že jsou od sebe přesně deset let, je jim nejspíše souzeno tyto jubilea už navždy slavit společně.

Korpus:


150 g cukru
200 g hořké čokolády
200 g másla
150 g polohrubé mouky
50 g škrobu
1 lžička prášku do pečiva
5 vajec




Máslo s cukrem utřeme a postupně přidáváme rozpuštěnou čokoládu, vajíčka, mouku a škrob. Vyšleháme hladké těsto, kterým naplníme vymazanou dortovou formu. Pečeme v předehřáté troubě na 175 – 200 stupňů, cca 45 minut. Vychladlý dort dvakrát prokrojíme a namažeme marmeládou (dle chuti). Dort naplníme připraveným krémem a potáhneme potahovací hmotou, popř. ozdobíme.





Krém:

250 g másla
5 lžic moučkového cukru
1 vanilkový puding
500 ml mléka
100 g nugátu

Máslo s cukrem utřeme. Z pudinkového prášku a mléka uvaříme dle návodu pudink, který necháme vychladnout.  Na páře rozpustíme nugát  a vše lehce promícháme až vznikne hladký krém. Puding musí být vychladlý, aby se nám krém nesrazil. 



Potahovací hmota - varna: 

150 ml vody
70 g másla
150 g hladké mouky
350 g moučkového cukru
150 g sušeného mléka
mandlové aroma

Vodu, máslo a hladkou mouku zahříváme na páře dokud nevznikne tuhé lesklé těsto, které se snadno odlepuje od stěn. Necháme vychladnout a po vychladnutí vpracujeme cukr spolu se sušeným mlékem. Přidáme mandlové aroma dle chuti, případně obarvíme potravinářskými barvami. Na potažení 1 dortu stačí hmota z ½ dávky. S těstem se lépe pracuje až druhý den, když se nechá odležet v lednici. 

3 komentáře:

  1. Nedokážu napsat víc než páni!! Moc krásný dort! Ty růže a listy vypadají úplně jako skutečné, skoro škoda je jíst :)

    OdpovědětVymazat
  2. Díky moc :) Jsem vážně ráda, že to někdo i takhle zpětně ocení (ačkoliv v okolí a v rodině úspěch měl), ale než jsem si růže natrénovala, tak to celkem bolelo :D

    OdpovědětVymazat
  3. Zkoušela jsem (bez potahování) a je opravdu moc dobrý, díky, jen mi zbyla spousta krému :(

    OdpovědětVymazat