pátek 29. července 2011

Banánová bábovka


Po borůvkovém období to vypadá na období banánové, a to nejen z důvodu, že v Bille mají tento týden v akci banány za 12,90 (kdybyste někdo chtěl...), ale prostě proto, že banány jsou zdravé, sladké, do nepečených dortů sice ne příliš dekorativní, zato do těsta jako dělané. To je totiž díky nim krásně vláčné a mokré. A v kombinaci s banánovým koktejlem? Na tohle se nedá říct ne :)

Recept mám ze své první kuchařky, z velké hrníčkové od Svatavy Poncové. Doplnila jsem ho jen o kousky čokolády. Když už kalorie, tak pořádně (to jsem celá já).

Těsto:

3 vejce
1/4 kostky másla
1/2 hrnku cukru krupice
1 vanilkový cukr
2 středně velké banány
1/2 hrnku mléka
1 a 2/3 hrnku polohrubé mouky
1/2 balíčku prášku do pečiva
50 g čokolády, tzn. cca postačí půlka čokolády


Máslo s cukrem vyšleháme a postupně vmícháme žloutky. Banány rozmačkáme v mléce a přimícháme do másla se žloutky. Přidáme část  mouky a kypřící prášek. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který postupně vmícháváme do těsta spolu se zbytkem mouky. Čokoládu nakrájíme na kousky a vmícháme do těsta, které nalijeme do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy. Troubu si předehřejeme na 175 stupňů a pečeme pozvolna, aby se bábovka dobře propekla. To, zda je hotová, poznáme zapíchnutím špejle do těsta. Ta by měla zůstat čistá.


5 komentářů:

  1. Aaach, banánová bábovka zní skvěle a přidaná čokoláda je ta správná třešnička na dortu :) Mňam!

    OdpovědětVymazat
  2. Kudrlinko,
    proč jsem sem jenom chodila? A viděla všechny ty dokonalé pochoutky! Mám teď pořádné chutě...takže upaluju do lednice a bábovku (a nejen tu) určitě zkusím.
    Tleskám!
    Príma letní dny přeje Vivi

    OdpovědětVymazat
  3. To Catalina: jj, nejenže s čokoládkou je to chutnější, ale nevypadá to ani tak fádně. Ale zase nic extra. Prostě banánová klasika :)

    To Vivi: Děkuji za hezký komentář. Jsem ráda, že se ti tu líbí. Když si vzpomeneš, určitě dej info cos zkoušela :)

    OdpovědětVymazat
  4. Takze nic extra-prijemna bananova chut ale znam i lehci testa!

    OdpovědětVymazat
  5. Výborná bábovka, sladká tak akorát!!!

    OdpovědětVymazat