neděle 17. července 2011

Borůvkový závin s pudinkem


Chtěla jsem udělat jablečný závin, ale doma jsem neměla zrovna žádná jablka. A to se pak dělá sakra těžko. Asi by leckoho napadlo, jestli tohle náhodou nepíše blondýna. A víte co, píše. Nicméně to nemění nic na tom, že jablka nejsou, ale na mrazáku mám ještě zbytek darovaných borůvek, tak co zkusit použít ty. Ale borůvky jsou přeci jen menších rozměrů, tedy mají celkově menší objem a na naplnění celého závinu by jich bylo potřeba více než dost. A tolik jsem jich tedy neměla. Přemýšlela jsem, čím závin naplnit. Jablka nemám (to už víme), borůvek málo, tvarohu jen půlku... tak sakra proč se do něčeho pouštět? Ale když já se rozhodla udělat závin! Pak mě napadl puding. Ráda bych věřila tomu, že jsem první, koho napadlo dát do závinu puding, ale cosi v podvědomí mi říká, že to tak není. Nejspíš jsem to někde zahlédla. Jen nevím kdy a kde. A jistě to bylo s jiným ovocem, jiným pudinkem, vlastně jiný recept. Víte?

Co je ale jisté je, že recept na těsto jsem nikde nezahlédla. Mám ho od své babičky. A od té doby, kdy jsem ho poprvé sama vyzkoušela, se jen usmívám nad tím, když někdo řekne, že dělal štrúdl a přitom jen koupil listové těsto a zabalil. Na druhou stranu mohl jít a štrúdl si koupit rovnou hotový, takže snaha se cení. A teď recept.

Těsto:

250 g tvarohu
250 g hery
250 g hladké mouky


Náplň:

borůvky
0,5 l mléka
1 pudinkový prášek
1 tvaroh, případně zakysaná smetana
moučkový cukr dle chutí



Z hery, tvarohu a hladké mouky vypracujeme těsto, které rozdělíme na dvě půlky a vyválíme placky. Z receptu jdou tedy vyválet dva štrúdly o délce plechu. Tvaroh osladíme a potřeme jím polovinu každé placky. Z mléka a pudinkového prášku uvaříme dle návodu puding a rozvrstvíme ho na tvaroh. Nakonec posypeme borůvkami a závin zabalíme přehozením druhé poloviny placky. Doporučuji tohle vše připravovat již na pečícím papíru, aby se závin při přenosu na plech nepotrhal či nezdeformoval. Povrch závinů můžeme potřít rozšlehaným vajíčkem. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme na 180 stupňů až dozlatova. Po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem.


V případě domácího závinu nejde o to, aby si člověk děláním vlastního těsta přidělal víc práce a námahy (ačkoliv z mého pohledu to ani žádná práce není - pouze tři ingredience, lehce zapamatovatelné, žádné zběsilé odvažování). Jde o to, že tohle těsto je s tím kupovaným nesrovnatelné. Nemá smysl to tu dlouhosáhle popisovat a vychvalovat. Kdo chce, může vyzkoušet a dát mi případně zapravdu.

2 komentáře:

  1. Dobrý den, díky za zajímavý (a skvělý) recept - dnes jsem ho v mírně poupravené verzi ozkoušela, dovnitř jsem dala jen vanilkový pudink (tvarohu bylo jaksi málo) a místo borůvek, kterých se doma nedostávalo, jsem dala maliny, kterých naopak přebývalo :-) A výsledek je úžasný, všichni chválí (mě, skromně dodávám :-) a já chválím vás! Zveřejňujete prima recepty. Přeju hodně inspirativního vaření!!! Petra

    OdpovědětVymazat
  2. Petro moc děkuji za reakci a milý příspěvek. Den je hned o něco hezčí :) Zároveň musím říct, že "přebytek" malin Vám závidím :) U nás na zahradě jich pár máme, ale mám dojem, že do ničeho pečeného se nestihnou dostat...

    OdpovědětVymazat