pátek 1. července 2011

Lasagne s boloňskou omáčkou


Ingredience: 

½ balení těstovin lasagní
0,5 kg mletého masa
2 větší cibule
2-3 stroužky česneku
1 plechovka loupaných rajčat (popř. lze podusit čerstvá)
rajčatový protlak
sůl
pepř
bazalka
oregano

Nakrájenou cibuli a česnek lehce osmažíme dozlatova, potom na pánvičku přidáme mleté maso, které se nám musí uzavřít a rozdělit na takové drobečky. Když je maso oddělené, přidáme konzervu celých rajčat, rajský protlak a dle chuti bylinky, sůl, pepř. Vše ještě chvíli povaříme a nezapomeneme ochutnat.
Bešamel:
0,5 l mléka
1/8 másla
2 lžíce olivového oleje
3 lžíce hladké mouky
muškátový oříšek
tvrdý sýr

Na mírném ohni si v kastrůlku rozpustíme máslo a olej. Rychle přidáme mouku a rozmícháme (jako když děláme jíšku). Postupně začneme přilévat ohřáté mléko a intenzivně mícháme metličkou, aby se nám neutvořily hrudky. Jak mléko ohříváme, tak bešamel pomalu houstne. Směs zahříváme a mícháme až do požadované konzistence, tj. hustota je podobná slazenému salku. Dle potřeby můžeme přisypat ještě mouku, ale doporučuji tak učinit přes sítko, aby se netvořily hrudky. Je důležité nespěchat, dělat to na mírném ohni a neustále míchat, protože mléko s mouku má tendenci se připalovat. Směs nezapomeneme dochutit pepřem solí a kouskem nastrouhaného muškátového oříšku (necelá ¼).


Do vyšší zapékací misky dáme první vrstvu, která je tvořena bešamelem. Dle jednoho receptu, když jsem lasagně dělala poprvé, jsem začala první vrstvu těstovinovými plátky. Logicky to nebyl šťastný nápad, protože se těstoviny neměli v čem namočit a tím pádem po upečení byla spodní vrstva tvrdá. Teprve tedy po bešamelu začneme do misky vrstvit plátky na lasagně. Plátky klademe vedle sebe dle velikosti mísy, případně je můžeme nalámat. Snažíme se je přes sebe nepřekládat, aby při pečení nebyly tvrdé a nedodělané. Dále na ně rozprostřeme směs masa, polijeme bešamelem a dáme další vrstvu lasagní. Takto pokračujeme dokud máme masovou směs a bešamel. Mě to zpravidla vychází na čtyři vrstvy, ale záleží na velikosti misky. Já mám pečící misku o velikosti přesně na tři plátky položené vedle sebe.  Poslední vrstvu tvoří bešamel, případně i maso, které na závěr posypeme strouhaným sýrem. Nekončíme tedy samotnými těstovinami, a to ze stejného důvodu proč s nimi ani nezačínáme. Pečeme ve středně vyhřáté troubě cca na 180 stupňů zhruba 40 min. Ze začátku peču přiklopené a až ke konci (tak na posledních 10 minut) odklopím a nechám dopéct. Lasagně jsou nejlepší až když trošku vychladnou, lépe se totiž i porcují a servírují. 



2 komentáře:

  1. Výborné ďakujeme :) Vyskúšajte aj recepty z http://lasagnerecept.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. To vypadá skvěle! Stránka jen o lasagních... super tip. Díky :)

    OdpovědětVymazat